Tiedätkö, kuinka merkittävä veroetu kotitalousvähennys on? Se on etu, jonka ansiosta voi säästää tuhansia euroja vuodessa kotiin ostetuista töistä. Tässä blogissa kerromme, milloin vähennystä voi hakea ja miten se toimii.

Alla olevan sisällysluettelon avulla voit myös siirtyä artikkelin kiinnostavimpiin aiheisiin suoraan:

Mistä kaikesta kotitalousvähennyksen voi saada?

Kotitalousvähennyksen voi saada monenlaisista töistä, jotka tehdään kotona tai vapaa-ajan asunnolla. Sillä ei ole merkitystä, onko kyseessä vuokra- vai omistusasunto. Näihin kotitalousvähennykseen hyväksyttäviin töihin kuuluvat muun muassa siivouspalvelut, kodinhoito, lastenhoito, kunnostustyöt, remontointi ja muu hoivatyö.

Kuka voi saada kotitalousvähennystä?

Kotitalousvähennyksen voi saada yksityishenkilö, joka maksaa kotitalousvähennykseen oikeuttavan työn. Työn tulee tapahtua joko maksajan omassa kodissa, vapaa-ajan asunnossa tai vaihtoehtoisesti hänen vanhempiensa, isovanhempiensa tai appivanhempiensa kodissa. Tämä tarkoittaa sitä, että voit esimerkiksi kustantaa siivouspalvelun vanhemmillesi ja vähentää palvelun kustannukset omassa verotuksessasi.

Ainoastaan yritykset tai yhdistykset eivät voi hakea kotitalousvähennystä esimerkiksi yrityssiivouksen tai toimistosiivouksen osalta. Ja vaikka yrittäjät eivät voikaan huomioida vähennystä yrityksensä verotuksessa, voivat he silti vähentää tapahtuneen työn osuuden omassa henkilökohtaisessa verotuksessaan.

Kotitalousvähennyksen omavastuu ja määrä

Kotitalousvähennyksen omavastuu on vain 100 euroa vuodessa, minkä jälkeen voit hyödyntää kotitalousvähennystä vapaasti. Kotitalousvähennys on 60% toteutuneen työn arvonlisäverollisesta hinnasta. Nyt vuonna 2024 kotitalousvähennyksen maksimi on 3500 euroa vuodessa yhdeltä henkilöltä. Voit halutessasi tarkistaa OmaVeron kotitalousvähennyslaskurilla, kuinka paljon saisit vähennystä.

Saat 60% palvelun hinnasta takaisin kotitalousvähennyksenä

Kun tilaat kotisiivouspalvelun, saat 60% palvelun hinnasta takaisin verotuksessa kotitalousvähennyksenä. Vähennyksen ansiosta siivouspalvelusta tulee entistäkin edullisempaa, ja pääset nauttimaan puhtaasta kodista ilman suurta taloudellista investointia. Näin hyödynnät kotitalousvähennyksen:

  1. Tilaa siivouspalvelu: Voit tilata vapaasti minkä tahansa washUP-siivouspalvelun helpottamaan kodinhoitoa. Kaikki siivouspalvelumme ovat kotitalousvähennyskelpoisia, olipa kyseessä säännöllisesti toistuva kotisiivous tai esimerkiksi kertaluontoinen muuttosiivous tai ikkunanpesu.
  2. Ilmoita tiedot verotukseen: Ilmoita kotitalousvähennyksen tiedot joko verokortillesi tai veroilmotukseesi OmaVerossa.

    Verokortti: Jos ilmoitat tiedot omalle verokortille, saat edun vähennyksestä heti. Tässä tapauksessa kirjaa kaikki kotitalousvähennyskelpoiset palvelut jo kuluvan vuoden verokortille.

    Veroilmoitus: Jos ilmoitat tiedot veroilmoituksen kautta, huomioidaan vähennys myöhemmin jäännösveron tai veronpalautuksen määrässä, jolloin veronpalautuksesi kasvaa tai jäännösverosi pienenee vähennyksen verran.

    Me toimitamme sinulle vuoden alussa säännöllisistä siivouksista vuosittaisen tilausyhteenvedon, jota voit hyödyntää vähennystä hakiessasi. Mikäli tilaat kertaluonteisen siivouspalvelun tai päätät lopettaa siivouspalvelun kesken vuoden, saat tilausyhteenvedon lähettämällä sähköpostia asiakaspalveluumme info@washup.fi.

Usein kysyttyä kotitalousvähennyksestä (FAQ)

Miten kotitalousvähennyksen omavastuu toimii?

Omavastuu on 100 euroa vuodessa henkilöltä. Tämä tarkoittaa, että vähennyksen voi saada vasta, kun ostetun palvelun kustannukset ylittävät omavastuun.

Voinko saada kotitalousvähennystä, jos maksan siivouksen vanhemmille tai isovanhemmille?

Kyllä, voit saada vähennyksen, jos kustannat siivouspalvelun vanhemmillesi, appivanhemmillesi tai isovanhemmillesi. Tämä huomioidaan suoraan sinun henkilökohtaisessa verotuksessasi.

Voinko saada kotitalousvähennystä, jos tilaan siivouspalvelun kesämökille?

Kyllä, voit saada kotitalousvähennystä myös vapaa-ajan asunnon siivoamisesta.

Miten voin varmistaa, että tilaamani palvelu on kotitalousvähennyskelpoinen?

Jos olet epävarma asian suhteen, suosittelemme kysymään suoraan palveluntarjoajalta onko heidän palvelunsa kotitalousvähennyskelpoinen. Kaikki washUPin siivouspalvelut ovat vähennyskelpoisia.

Kuinka nopeasti saan kotitalousvähennyksen hyödyn?

Jos ilmoitat kotitalousvähennyksen verokortillesi, saat edun heti pienempänä verona. Mikäli haet vähennystä veroilmoituksen kautta, huomioidaan vähennys myöhemmin jäännösveron tai veronpalautuksen määrässä.

Voinko hyödyntää kotitalousvähennystä useammasta palvelusta?

Kyllä, voit hyödyntää kotitalousvähennystä useammasta eri palvelusta. Voit esimerkiksi tilata sekä siivous- että remonttipalveluita ja saada vähennystä molemmista, kunhan yhteissumma ei ylitä vuosittaista 3500 euron maksimirajaa.

Voinko saada kotitalousvähennystä takautuvasti?

Kyllä, kotitalousvähennystä voi hakea takautuvasti myös jälkikäteen, jos olet unohtanut hakea sitä. Tämä on onnistuu niin, että teet oikaisuvaatimuksen omaan verotukseen.

Voinko jakaa vähennyksen puolisoni kanssa?

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen etu. Mikäli vuosittainen kotitalousvähennyksen 3500 euron maksimiraja ei ylity, kannattaa kaikkia yhteisen asunnon vähennyksiä hakea vain toiselle. Näin 100 euron omavastuu tulee vähennetyksi vain yhden kerran.

Hyödynnä kotitalousvähennys siivouksessa!

Kotitalousvähennys auttaa säästämään siivouskuluissa ja varmistamaan, että oma koti pysyy viihtyisänä ja siistinä ilman ylimääräistä stressiä. Olethan yhteydessä, jos sinulla heräsi mitä tahansa kysyttävää kotitalousvähennyksestä tai siivouspalveluistamme – autamme mielellämme!